szerda, október 23, 2013

DIY: Rojtos karkötő


Általában elég bonyolult DIY-okat mutatok illetve olyasmiket amikhez esetlen nehezebben beszerezhető dolog is szükséges, ezért most megpróbálkoztam egy egyszerűbbel. Egy nagyon aranyos kis karkötő elkészítését fogom megmutatni, amit bármilyen színválasztékban elkészíthettek. Én egy szép bordós színt választottam, hiszen már javában tart az ősz (annak ellenére, hogy ma odakint 24 fok van - megnéztem a kinti hőmérőn :) ). Nyárra elkészíthetitek neon színekkel, de akár mindegyik rojt lehet más színű is, vagy akár egy rojton belül is használhattok több színt, ez csak a Ti ízlésetektől, hangulatotoktól függ. No lássuk akkor hogyan készül ez az aranyos karkötő:


Először is vegyük sorra azokat az eszközöket, alkatrészeket amire szükségetek lesz:
- hímző fonal (bármilyen rövidáru boltban megtaláljátok, 200 Ft körül van egy darab)
- lánc, csuklódnak megfelelő hosszú + 2-3 cm pluszban (ebay-en szerintem olcsóbban juthattok hozzá mint hobby boltokban, a "chain" szóra keressetek rá a Crafts szekción belül )
- bőrzáró vég, ahány db rojtot szeretnél (ebayről rendeltem, INNEN. Ha nem élne a link a következő szavakkal keressetek hasonlókat: leather caps end)
- fém karika, ahány db rojt lesz + 1db (hobby boltban vagy ebayen: "ring connector")
- ékszerkapocs (hobby bolt vagy ebay: "lobster clasp")
- olló
- ragasztó
- fogó (ez lemaradt a képről :/)


Először is el kell dönteni mekkora rojtokat szeretnénk. Én ehhez a karkötőhöz olyan max 1 cm-es kilógó rojt részt javasolok, de ehhez még hozzá kell adni azt a részt ami a a bőrzáró kupakban van (kb fél cm). Tehát ez eddig 1,5 cm. Hogy minél egyszerűbben el tudjuk készíteni a rojtot kb. 3 cm-erenként fogjuk össze a fonalat ahogyan a képen is mutatom, majd ezt fogjuk még ketté hajtani és így lesz meg az 1,5 cm. Csak így egyszerűbb, nem kell 1,5 centinként levagdosni a fonal darabokat.


Tehát ha már elég fonal összegyűlt (fenti kép), akkor hajtsuk ketté (lenti kép).


Fogjuk le jó szorosan, majd a fogainkkal fogjuk meg amíg a bőrzáró kupakocskába ragasztót csepegtetünk. Én a képen látható E6000 ragasztót használtam, de szerintem a Technokol is simán teszi a dolgát. A ragasztózásnál arra kell figyelni, hogy a ragasztó a kupak aljára kerüljön, de ne nyomjuk tele, mert a fonal ki fogja nyomni belőle a ragasztót és minden csúnya ragasztós lesz. Mondjuk a kupak harmadáig legyen ragasztó, de egy fogvájóval a kupak oldalára is kenjünk egy kicsit. Ide nem kell túl sok, mert majd ha beletesszük a fonalat az úgyis oda fogja nyomni a kupak aljában lévő ragasztót. Tehát ha kész vagyunk a ragasztózással akkor mehet bele a szorosan összefogott fonal (esetleg egy kicsit be is nyálazhatjuk, az jobban összefogja, tudom undi, de a cérna befűzésnél is jó hasznát vesszük :D nem kell az ilyenektől megijedni, ennyitől nem lesz semmi bajunk). A fonalcsomót a kupak aljáig nyomjuk le és meg is forgathatjuk benne, hogy a ragasztó mindenhová eljusson.


Ez után egy éles ollóval vágjuk le a fonal végét úgy, hogy közben lefogjuk a fonalcsomót jó szorosan az ujjunkkal és csak annyit hagyunk szabadon amennyit le akarunk vágni.


Készítsünk tetszőleges számú rojtocskát:


Én 9 db-ot készítettem, nyolcat magár a karkötőre, egyet pedig a karkötő egyik végére.


Egy fogó segítségével szereljük rá a fém karikákkal a rojtokat és az ékszerkapcsot (lásd fenti kép). Egy kicsit hibás a fenti kép, ugyanis a rojtokat inkább a lánc közepére rakjátok fel, tehát rojt ne legyen olyan közel az ékszerkapcsos részhez mint ahogyan a képen látszik, mert akkor túl sok rojt jut a csuklód belső oldalához és túl kevés a jobban látható, külső részhez. Az első használat előtt azért várj egy napot, hogy megszáradjon a ragasztó rendesen, nehogy útközben kipotyogjon a fonal :D
Ezután már csak annyi dolgod van, hogy büszkén viseled vidám karkötődet:



Készítettem egy lementhető tutorialt is a képekből:


Na hogy tetszik? Örültök, hogy végre megint van DIY a blogon? :D


8 megjegyzés:

  1. Nem az én stílusomnak való ez a karkötő, de a színpárosítást imádom és amúgy is szép munka és ötletes is *-* és persze nagyon örülök az újabb diy posztnak ;)

    VálaszTörlés
  2. húúha nagyon klassz diy dolgot mutattál be és az eredmény meg csodás karkötő lett :D

    VálaszTörlés
  3. nagyon király ez a karkötő.tuti csinálok egyet magamnak:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon csini lett! Tényleg nagyon egy rugóra jár az agyunk, mert én meg rojtos fülbevalót és a nyakláncot készítettem hétvégén. :D

    VálaszTörlés
  5. Nekem is tetszik, egyedi darab :) a manid is tetszik nagyon :)

    VálaszTörlés
  6. Dii: :) Köszi
    Nail Judit: Örülök, hogy tetszik!
    Elíz: Köszike!
    CRaPTRaSH: Örülök :)
    Ági: Ha kész lesz remélem látjuk majd Nálad a blogon! :)
    Timi: :D Hát erre már nem tudok mit mondani...
    Azrail: Köszi! A mani majd lesz a blogon is, de először külön a lakkot is be akarom swatcholni, mert megér egy posztot annyira szép ! :)

    VálaszTörlés